Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyógymasszázsról

A gyógymasszázs alapja a svéd – relaxációs masszázs

 

A svédmasszázs a legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája masszázs és testgyakorlatok ötvözete. A masszőr simító, dörzsölő, vibráló, ütögető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A masszázs során a vérkeringés és az emésztés fokozódik. Csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.

 

Ez a kezelés a legismertebb masszázsok közé tartozik, mert az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat.

 

A svéd – relaxációs masszázs menete:

svedmasszazs.jpg

A simító mozdulatokkal egyenletesen eloszlatom a masszázsolajat a testen, ezzel előidézve a test általános ellazulását. Az ezt követő mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, amik serkentik a vérkeringést és bemelegítik az izmokat. Az ún. dörzsölés hatására, amely a test speciális pontjain történik, az izomgörcsök, mialgiás csomók fellazulnak és jó eséllyel feloszlanak. A masszázs gyúrással folytatódik, ami fellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását. A vibráló fogásokkal fájdalommentesen lehet a kezelni és ellazítani a fájdalmas területeket. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit alkalmazom, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak és gyorsak egyaránt.

 

Gyógymasszázs

A gyógymasszázst főként a beteg testrészen, de a teljes testfelületen is végzem. Hatására enyhül, tartós kezelés során jó eséllyel teljesen meg is szűnik a sokszor derék, csípő, nyaki, stb. eredetű fájdalom.

Fokozatosan fejti ki gyógyhatását: minél többször kezelik az adott testfelület, annál jobban regenerálódik és nyeri vissza egészséges formáját.

A gyógymasszázs kiterjed az izmokra, a kötőszövetekre, érinti az inakat és szalagokat, és óvatosan kimozgatja az ízületeket.

Átmelegítő hatású, a vérkeringést serkenti, és ahol csak kell, mélyen átjárja illetve átdolgozza az izmokat és a kötőszöveteket. Mozgásszervi és reumatológiai problémákat eredményező izomgörcsök, mialgiás csomók, húzódások és egyéb rendellenességek manuál-terápiás lazító, feloldó, fájdalomcsökkentő és mozgásjavító kezelésekről van szó, testre szabottan.

Egy olyan rehabilitáló kezelésről beszélünk, amelyet lehet és érdemes is más fizikoterápiás kezelésekkel (pl. súlyfürdő, vízsugárfürdő, ásványfürdő, iszappakolás, elektrokezelés), vagy gyógytornával, úszással összekötni.

A gyógymasszázs a svéd masszázs fogásain alapszik, csak jóval mélyrehatóbb, és koncentráltabb. Ebbe a kategóriába soroljuk továbbá a szegment és kötőszöveti masszázst és a vezetett passzív ízületi kimozgatásokat.

 

Vezetett passzív kimozgatások

Miután az izmokat megfelelőképpen átmelegítettük, bemasszíroztuk és a bennük lévő feszültséget, görcsös állapotot feloldottuk, ezután jön az ízületek átmozgatása. Az ízületeket ilyenkor legfőbbképpen nyújtjuk és megpróbáljuk mozgásterjedelmüket növelni, hogy rugalmasabbá váljanak.

 

Szegment masszázs

Egyes szervek azonos – a gerinc csigolyákból jobb és baloldal irányba kiinduló gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat,  így funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Egy szerv megbetegedésekor az azonos szegmentumhoz tartozó bőrfelületen, izmon, ízületen és idegeken elváltozás jelentkezik.

Miután az izmokat megfelelőképpen átmelegítettük, bemasszíroztuk és a bennük lévő feszültséget, görcsös állapotot feloldottuk, következik az ízületek átmozgatása. Az ízületeket ilyenkor legfőképpen nyújtjuk, mozgásterjedelmüket növeljük, hogy rugalmasabbá váljanak.

Egyszerűen fogalmazva: ha a vese, máj, lép, tüdő, szív, stb. közül valamelyik nem megfelelően működik, akkor az kitapintható a hátgerinc oldal irányba futó szelvényein, és a belsőszervi elváltozások ezen keresztül stimulálhatóak és javíthatóak.

A szegment masszázs célja, hogy a megfelelő szegmentumokra kifejtett hatással a betegséget fenntartó reflexkört megszakítsa, és a szegment szöveti állapotában kialakult kóros funkciózavart normalizálja.

 

Kötőszöveti masszázs

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak.

Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett "húzó fogásokkal" igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési formát. E módszer nem kellemes, sőt mondhatni fájdalmas, ám hatékony.


Nyirokdrenázs

nyirokmasszazs.jpgA nyirokdrenázs egy olyan speciális masszázsfajta, ami a szervezetben pangó nyiroknedvet – amikből különféle gyulladások, ödémák, stb. származhatnak – segít elvezetni. A nyirokkeringés szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, így meghatározza a szervezet regenerálódó képességét, és segíti a szövetekből történő salakanyag kiválasztását.

A nyirokmasszázs egyáltalán nem jár fájdalommal, és alkalmazható visszatérő problémák esetén is. Gyengéd, finom, lassan ismétlődő mozdulatokra épül. A legtöbb embernél aluszékonyságot vált ki.

Általánosan közérzetjavító, és lassan fejti ki hatását.

Minden nyirokmasszázs előtt és után bőséges folyadékot ajánlott fogyasztani, mivel segít kiválasztani a feloldódó salakanyagokat.

 

Milyen jótékony hatásai vannak a nyirokmasszázsnak?

 • Rendszeres alkalmazása csökkenti vagy megszünteti a nyiroknedv túlpangását, lelohasztja az ödémákat;
 • Javítja a nyiroknedv áramlását a szervezetben;
 • Erősíti az immunrendszert;
 • Fájdalomcsillapító hatású;
 • Beindítja a szervezet méregtelenítő folyamatát;
 • Csökkenti a gyulladás készséget;
 • Elősegíti a gyulladásban lévő területek visszahúzódását, gyógyulását;
 • Aktiválja az anyagcsere-folyamatokat;
 • A szervezet vízháztartását egyensúlyba hozza;
 • Javítja a sejtek táplálék és oxigénellátását;
 • Kellemesen álmosító hatása van, így nagyon jó alvászavarok esetén is.

 

Kiknek és milyen problémákra ajánlott?

 • Gyakori alsó végtagi ödémásodás esetén;
 • Ízületi gyulladásokra és reumás fájdalmakra;
 • Műtétek után kialakuló nyirokduzzanatok lelohasztására;
 • Arcduzzanatok, arcidegzsába, homloküreg gyulladás, stb. esetén;
 • Méregtelenítő, regeneráló kúrák kiegészítéseként;
 • Fogamzásgátlót szedő nőknek (nem látható felszaporodott szövetközti ödéma lehetséges);
 • Migrénes fejfájásra;
 • Krónikus légúti megbetegedésekre – asztma, légcsőhurut, szénanátha;
 • Besugárzást, műtétet, traumát követő hegesedés miatt keletkezett ödémákra;
 • Magas vérnyomás csökkentésére;
 • Alvászavar, túlfeszült idegi állapot oldására.

 

Mikor ellenjavallt?

 • Akut gyulladásos folyamatoknál;
 • Pajzsmirigy-működési zavaroknál;
 • Trombózisgyanús, embóliagyanús területeken;
 • Daganatos megbetegedések esetén;
 • Szívelégtelenséghez társuló ödémáknál;
 • Alkoholos befolyás alatt állóknál;
 • Legyengült, lázas állapot esetén;
 • Fertőzések alatt.

 

Ha ez utóbbi felsorolás közül bármelyik fennállna, az orvosi konzultáció elengedhetetlen!